HACCP
(Hazard Analysis Critical Control Point = Veszélyeelemzés Kritikus Szabályozási Pontok ),élelmiszer biztonsági rendszer
- Az élelmiszerekkel szemben támasztott alapvető minőségi követelmény,hogy elfogyasztásuk közegészségügyi szempontból biztonságos legyen.
- A HACCP rendszer olyan rendszer,amely az élelmiszerbiztonság folyamatában meghatározza a jellemző veszélyeket és a szabályozásukra szolgáló intézkedéseket. Feltétele a jó higiéniai gyakorlat és jó gyártási gyakorlat. Értékeli és meghatározza az élelmiszerbiztonság szempontjából jelentős biológiai és kémiai veszélyeket. Lényege az előírások betartásán alapul.
- 852/2004EK rendelet „ a kártevőkokozta szennnyeződéseket meg kell akadájozni,ill. a biocideket és növényvédő szereket a jogszabályban előírtak szerint kell felhasználni.
- 853/2004 EK rendelet” a tej raktározásárahasznált helyiségeket az egészségügyi kártevők ellen védeni kell.
- A kártevők behatolását és megtelepedését akadályozzuk meg. Irtásnál ügyelünk a csomagolatlan élelmiszerekre,ill. az élelmiszerrel érintkező felületre. A védekezést szakember álltal készített program szerint kell végrehajtani, ellenőrizni és dokumentálni.
- A munkatársaink által kidolgozott és az élelmiszer vállalkozás vezetése által jóváhagyott program biztosítja az Önök élelmiszerbiztonsági rendszeréhez alkalmazkodó (integrált) kártevőirtás előírásoknak megfelelő eredményes kivitelezését. A program tartalmazza a monitoring rendszer működtetésének feladatait.
- Az IPC- program a hosszú távú megoldások elérése érdekében több módszer kombinálásával nemcsak felszámolja az aktuális ártalmat, hanem a kártevők újbóli előfordulását is megakadályozza. Olyan optimális rendszer, amely egyesíti a kártevők életmódjáról, a környezeti feltételekről, a fertőzés kiterjedéséről és mértékéről, valamint a megszüntetésére kiválasztott vegyi módszer esetleges veszélyeiről gyűjtött információkat annak érdekében, hogy a kártevők ártalmát az ember és környezete számára a legkisebb veszélyt jelentő módon szüntethesse meg.
- Figyelembe kell venni, ha valahol kártevők már megtelepedtek és elszaporodtak, ott elpusztításuk az elsődleges, mivel ezzel az akut veszély csökkenthető vagy megszüntethető. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy ezeken a helyeken a példányok kedvező életfeltételeket találtak, így az elvégzett irtás után is lehetőség van újbóli megtelepedésükre. Az irtás tehát csak akkor adhat megfelelő eredményt, ha azzal egyidejűleg a megelőzésre is kellő figyelmet fordítunk.
Jogszabályi háttér
- a 18/1998 (VI.3) NM. rendelet, a rendelet 4. sz. melléklete
- a 80/1999 (XII.28.) GM-EÜM-FVM a vendéglátás és közétkeztetés keretében történő élelmiszer előállítás és forgalmazás feltételeiről
- 38/2003 (VII.7.) ESZCSM-FVM-KvVM együttes rendelet (Biocid rendelet),Codex Alimentarius – Magyar Élelmiszerkönyv 18.-fejezete.
- 852/2004, 853/2004 EK Rendelet az élelmiszer-higiéniáról
- 43/1969. (V. 16.) EüM rendelet 7 § (2) bekezdés, illetve 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 39. § (1) bekezdése, alapján a ,,Johan Béla” Országos Epidemiológiai Központ által időszakosan kiadott ,,Tájékoztató az engedélyezett irtószerekről és az egészségügyi kártevők elleni védekezés szakmai irányelveiről” című, hatályban lévő kiadvány a 38/2003 (VII.7) ESZCSM-FVM-KVVM együttes rendelet 6.6 pontjának megfelelően az egészségügyi kártevők elleni védekezés szakmai irányelveit, továbbá az irtószerek használatának kötelező érvényű előírásait tartalmazza.
- A 18/1998 (VI.3) NM. rendelet, a rendelet 4. sz. melléklete alapján, a programot kártevőirtásra jogosító szakképesítéssel rendelkező személynek kell elkészítenie és működtetnie.
Az Integrált Kártevőirtás eljárás (IPC-Integrated Pest Management, IPC-Integrated Pest Control) az USA-ban és nyugat Európában elterjedt.