A régi irodalmakban használt „óvilági egerek” gyűjtőnév napjainkban már teljesen anakronisztikus. A hajózás összekötötte az összes kontinenst az egerek számára. A rakománnyal behajózták az egész Földet. Három fajt jellemeznénk ily módon, ezek a házi patkány (Rattusrattus), a vándorpatkány (Rattusnorvegicus) és a házi egér (Musmusculus). Az egerek családjába tartozó fajok elsőrendű állati kártevőnek számítanak, mert élelmiszerkészletekben hatalmas károkat okoznak, és az emberre, haszonállatra is veszedelmes betegségeket hordoznak, terjesztenek. Az egerek egészségügyi kártevők. Közegészségügyi szempontból kiemelkedő jelentőségük van az élelmiszeripari egységeknél. A HACCP rendszer külön foglalkozik a rágcsálók elleni védekezés lehetőségeiről, estleges irtásukról. Az IPM/IPC a bejutásukra és elterjedésükre fektet nagy hangsúlyt. Hazánkban és más országokban is kötelező a rágcsálók elleni védekezés az élelmiszeriparban, közintézményekben, stb., amit rendeletben írtak elő és a hatóságok ellenőriznek. Programtervet egészségügyi gázmester végzettséggel rendelkező személy készíthet és irányítása alatt kártevőirtó szakmunkás végezheti el az irtást.
Hazánkban főleg három egérfajjal találkozhatunk: Házi egér (musmusculus), erdei egér (Apodemussylvaticus), és a güzüegér (Musspicilegus)
A háziegér a nevétől ellentétben bárhol megtalálható. Rendkívül nagy alkalmazkodóképessége és csekély folyadékigénye miatt szinte bárhol megél, és akármerre talál magának rejtekhelyet.
Ürülékével és vizeletével is szennyezi az élelmiszereket, használati tárgyakat,amivel súlyos betegségeket közvetíthetnek az emberek és a haszonállatok felé. A szőrére tapadt baktériummal is szennyezik a környezetünket, és rágási kártételük is tetemes. Folyamatos rágásukkal nagyon nagy anyagi kárt okoznak az embereknek.
A güzüegér, ahogy a neve is utal rá ősz közeledtével összehordott fű és gabonaféléket összehord úgynevezett ”güzürakást”. Innen ered a mondás is: „Dolgozik mint a güzü”
Csekély egyedszám esetén otthonainkban ragasztós csapdák segítségével tudjuk őket felszámolni. Nagyobb populáció esetén célszerű szakember segítségét igénybe venni az irtáshoz.